sâmbătă, 31 ianuarie 2009

[raluca] Barça sau Madrid?

Desi nu sunt sigura ca e corect sa fac o comparatie intre cele doua, fiind atat de diferite. E adevarat, in prima zi as fi tins categoric catre Barcelona, insa catre finalul sederii in Madrid am inceput sa gust si din farmecul capitalei spaniole.

In Madrid este evident "spiritul" imperialist, de colonizator, al spaniolilor, reflectat cel mai bine in arhitectura cladirilor impunatoare. Elementele maure sunt si ele la tot pasul, iar cand spun "la tot pasul" exact asa este: mi-au placut cel mai mult mozaicurile din faianta care poarta numele strazilor :). Magazine, restaurante, locuri publice poarta si ele insemnele trecerii arabe prin Peninsula Iberica.

Prin comparatie, Barcelona reflecta mult mai putin (sau deloc) acest spirit de cuceritor al Madridului, insa si-a construit propria identitate manifest diferita de "scaunul" madrilen. Mi-au placut relaxarea si bunavointa oamenilor, care sunt mai greu de intalnit in Madrid, la fel si caracterul boem al locurilor.

Un lucru este totusi comun celor doua orase: restaurantele, cafenelele, barurile, bodegile sunt la fel de "traditional jegoase", de unde trag concluzia ca spaniolii nu pot savura o paella decat daca misca ceva prin farfurie sau asa, in general, ideea e sa miste (si aici Mazi si Ceausescu pot detalia), si se guverneaza dupa filosofia ca nu are rost sa faci curat azi, din moment ce maine va fi la fel :)))).

Va las sa savurati din pozele de mai jos (daca dati dublu click pe ele le puteti vedea mai mari :) ).

Niciun comentariu: