sâmbătă, 4 aprilie 2009

[raluca] Berlin Strikes Back

La exact o saptamana de cand m-am intors, ma gandesc ca totusi nu este totul pierdut si as mai putea pune aici cateva vorbe. Si as incepe cu sfarsitul, adica spun din capul locului ca astept si a treia calatorie la Berlin, pentru ca tot mi-au ramas lucruri de vazut.

Regret ca nu am mai avut o zi sa vizitez palatul Schloss Charlottenburg, in a carui Orangerie am fost la concertul de muzica baroca; regret cel putin la fel de mult si faptul ca nu am mai apucat sa vad expozitia Annie Leibowitz (daca ajungeti pana in iunie, aveti o sansa). La care s-ar mai adauga niste lucruri pe lista :).

Stiu ca unii dintre noi vor ajunge acolo curand, prin urmare recomand din toata inima Jüdisches Museum Berlin. Pentru prima data in viata mea, am trait senzatia de claustrofobie, intr-un spatiu construit din coloane de ciment, cu maslini in varf, menit a imprima asupra vizitatorilor o senzatie de profunda nervozitate, indispozitie, rau de la stomac, doar pentru a-si face o idee cum e sa fii emigrant, mereu pe drumuri, mereu pe fuga. Este impresionant cum constructia/arhitectura in sine te afecteaza, poti fi oricum, dar indiferent nu. Unul dintre cele mai spectaculoase locuri pe care le-am vazut.

Mai jos niste fotografii din care doar primele doua sunt ale mele, pentru ca fotografiatul era interzis.



Shalechet (Gefallenes Laub), Menashe Void with the art installation Shalechet (fallen leaves) by Menashe Kadishman (born 1932), 1997-2001, Dieter and Si Rosenkranz, Berlin © Jewish Museum Berlin, photo: Marion Roßner, Berlin
Imaginea de mai sus ilustreaza unul dintre cele 5 Goluri din muzeu. Explicatia: The Museum's Voids refer to "that which can never be exhibited when it comes to Jewish Berlin history: humanity reduced to ashes." (Daniel Libeskind, 2000 - arhitectul noului corp al cladirii)

Inside the Jewish Museum Berlin, the subterranean axes © Jewish Museum Berlin, photo: Jens Ziehe

Garden of Exile, detail © Jewish Museum Berlin, photo: Jens Ziehe

Jewish Museum Berlin, view from above © Jewish Museum Berlin, photo: Jens Ziehe

Stay tuned, there's more to come!

Un comentariu:

Delice spunea...

Expozitia lui Annie Leibowitz e pana pe 24 mai si cu un pic de noroc ajung sa o vad :P