vineri, 2 ianuarie 2009

[mazilique] Viena tips & tricks

Acum vreo doua luni, The Belshug Team a primit pe mail o cerere pentru Viena tips & tricks.
Pentru ca luni eu voi fi, yet again, in capitala cu cel mai bun snitzel din lume, m-am gandit sa share with the group traseul pe care-l execut cam de fiecare data cand trec pe acolo.

Fie ca ajungi cu masina, fie ca zbori cu avionul, e usor sa ajungi la hotelul Etap. Teoretic, Etap nu ar fi fost 1st choice, dar l-am descoperit acum 2 ani (or is it 3?) cand am ajuns la Viena pentru prima data si nu gaseam niciun alt hotel liber in limitele mele de buget. Insa, de atunci incepand, la fiecare revenire (in total de vreo 7-8 ori), n-am mai schimbat locul.

So, o camera dubla costa la ei 53 de euro, ceea ce inseamna unul dintre cele mai bune preturi pe care le poti gasi pentru ceva care sa nu aiba toaleta pe hol :)

Sa nu te sperie faptul ca e undeva in capatul orasului. La doua minute de hotel ai metrou si o linie directa (U3) te duce direct in centru, la Stephanplatz, in exact 7 minute. As good as it gets. De asemenea, e aproape de aeroport (costa cam 25 de euro taxiul de la Schwechat la Etap), in fata hotelului e o benzinarie, in caz ca ti se face foame/sete noaptea (in Viena nu prea gasesti supermarketuri deschise mai tarziu de 18.00-19.00) si in apropiere e si un mall low-budget (Gasometer).

Desigur, daca ai un buget mai mare poti gasi o gramada de alte variante pe Booking.com (de asemenea, recomand Trip Advisor pentru review-uri :)

Also, poti incerca si Apartments Apart pentru inchirieri de apartamente pe termen scurt, in cazul in care mergeti mai multi.

Eu n-am schimbat pana acum cazarea si probabil nici o o voi schimba prea curand pentru ca a fost un raport bun calitate/pret si una dintre cele mai comode variante in ceea ce priveste transportul. Si n-am avut de ce sa-mi bat capul cu noi incercari :)

Iar daca aveti nevoie de shopping assistance, va pot desena chiar si o harta cu toate H&M-urile din oras :) Si Chanel si Tiffany’s daca rugati frumos.

Lasand la o parte cumparaturile si perioada de reduceri care chiar acum incepe, daca va place Klimt, sa nu ratati Belvedere, unde e expus "Sarutul". It's simply breathtaking. De asemenea, muzeul meu preferat din Viena e Albertina, unde de fiecare data am gasit ceva fff misto - de la Andy Warhol la Matisse, Monet, Chagall, Picasso, Brancusi etc etc.

Daca mai ai chef, treci si pe la Museums Quartier, care e un loc foarte tare all in all - o curte cu mai multe muzee, pe alese. Daca esti fan Egon Schielle, la Leopold Museum gasesti cam cea mai mare colectie de lucrari ale lui. Plus ca noaptea se transforma intr-un loc unde se strang toti copii cool, trendy, artsy etc.

Cat despre H&M, se procedeaza in felul urmator: se ia metroul de la hotel, se coboara la Stephanplatz. De acolo, cum iesiti la lumina, dati cu ochii fie de catedrala Sf. Stefan, fie de un magazin Zara :)) Din piata in care va aflati, o luati pe Kartner Strasse (va prindeti voi, e strada cu magazine, can't miss it, duce spre Opera de Stat) si gasiti doua H&M. Pe de alta parte, daca in loc sa o iei inainte pe Kartner faci dreapta pe Graben, ai sa mai vezi un H&M pe un colt, intr-o cladire veche, very fancy. Al patrulea si al cincilea H&M sunt pe Mariahilferstrasse, strada de cumparaturi a Vienei. Se ajunge usor, e dupa colt de Museums Quartier, dar nu o recomand decat daca e absoluta nevoie sa te intorci cu o remorca de tzoale acasa :)) Pe Kartner gasesti mai tot ce-ti trebuie, iar pe Mariahilfer e oricum prea aglomerat si plin de romani disperati dupa cumparaturi :)).

Inca o chestie ce nu merita ratata e Naschmarkt (statia de metrou Karlsplatz) - o piata oarecum asemanatoare pietei Boqueria din Barcelona. Adica e in aer liber, gasesti toate bunatatile, plus un targ de vechituri in weekend. Au si o gramada de carciumi, unde poti sa bei si sa mananci cam orice-ti trece prin cap, de la sushi la bratwurst. De exemplu, ultima data am descoperit un restaurant japonez de familie, cu cea mai buna ratza crocanta cu sos teriaky. I’m sooo going back!

De mare folos o sa va fie ghidul Top 10 Viena - are si harta, si explicatii, si recomandari. Doar sa nu mergeti unde spun ei ca e cel mai bun apfelstrudel. It sucks, trust me :))

Mai am o poveste cu cel mai mare si mai bun snitel din Viena si cu cel mai dragutz loc de cumparat ceai. Asa ca, bare with me.

Pentru snitzel gasiti indicatii si in ghidul Viena Top 10, la recomandari restaurante (sau ceva de genul) unde e pe primul loc. Se cheama Figmuller. Ca sa ajungeti acolo, mergeti in fata catedralei Sf. Stefan si o luati pe straduta care se face in stanga cum te uiti, exact pe langa catedrala si pe langa trasurile care stau la rand. Mergeti un pic si trebuie sa intrati intr-un gang care se face la stanga... tot prin gang pe acolo e si magazinul de ceai (recomand Mozart Tea - buuuun - si Roiboos Orange - yuuum). Probabil ca nu ati inteles mare lucru, dar sa va ghidati dupa harta din Viena Top 10, eu asa am ajuns acolo prima data :)

Cam asta fac eu imediat ce ajung. Ma urc in metrou, cobor la Stephanplatz, stau cinci minute pe o bancuta si fata catedralei si dau fuga la snitel. Apoi, in plimbare pe Graben, catre Hofburg, ma asez la o masa la Demel, cafenea/cofetarie cu traditie de peste 100 de ani, de unde-si lua imparateasa Sisi serbetul de violete. Acolo ma scurg in fata vitrinei cu zeci de feluri de prajituri minunate, in mod evident, nu ma pot hotari, si aleg vreo trei. Mmmm. Sa nu va lasati pacaliti de tortul Sacher de la renumitul hotel cu acelasi nume. O fi faimos, da' e uscat si amarui. Unless you're into that..

Seara mergem la masa la Ferdinand, o carciuma pe Seiler, cu unul dintre cele mai bune gulasuri pe care le-am incercat ever. Si eu sunt mare fana (ufff, bine ca maine pe vremea asta o sa fiu in Budapesta pentru unul chiar si mai bun :))

In alta ordine de idei, metroul la Viena circula pana dupa ora 23.00. Cartelele se pot cumpara direct cu cardul, din statii (iar daca din greleala luati mai multe decat va trebuie, cum am facut eu :P, puteti sa le returnati). Taxiurile nu sunt foarte scumpe, asa ca have fun.

Also, daca you're into music, aruncati un un ochi aici, sa vezi ce concerte sunt in perioada in care mergeti.

One more thing before I go, uitati de Prater. E un parc de distractii plin de romani si roata de acolo nu merita. Eu am batut drumul degeaba si am pierdut cateva ore aiurea. Dar daca tot va aflati prin zona, chiar daca Viena nu e the place to be daca you're into clubbing, exista totusi un loc cu care se mandreste - Flex.

Acestea fiind scrise, urati-mi drum bun, I am off :)

7 comentarii:

Raluca spunea...

Maaaaziiiiiiiiiiiiii, vreau si eu orice cu violete de la cofetaria minunate!!! dar cred ca ai plecat deja...

Unknown spunea...

pai o cutiuta cu "petale de violete" (niste bombonele) e 16 euro. sigur vrei? :P
arunca un ochi pe site la ei si vezi daca e (alt)ceva ce te-ar mai tenta. then let me know. eu sunt pe drum :)

Raluca spunea...

Daaaaaaaaaa, cred ca vreau petalele de violete... sunt 16,80 euro, dar daca tot nu merg la Viena, macar atat :)))

Unknown spunea...

petale de violete la duamna, se face!
pup din vama bors :p

Rin Tin Tin spunea...

Dimpotriva: nu uitati de Prater. Dar Prater by night, cand totul e inchis, cu clovni uriasi scartaind in noapte si cate-o flashneta electronica stricata mormaind acelasi loop.
E o senzatie unica if you're into eerier shit.

Dili spunea...

Super post,multumim frumos... speram sa ajungem si noi prin martie si tot la Etap vroia sa stam :-)

Anonim spunea...

daca mai aveti intrebari, shoot :)