duminică, 8 februarie 2009

[domnu'-tata-lu'mazi] Creveti turcesti-belshugaresti

Dragi beshugari,

la presiunile greu de suportat ale copilului, iata-ma metemorfozat in retzetar.

Asa ca va prezent ceva ce-am furat de la turci: una din nenumaratele lor mancaruri cu fructe de mare. Se intampla in Istanbul, la o terasa incalzita intr-un final de decembrie, acum 5 ani :) A fost atat de gustoasa, incat am incercat s-o memorez, simtind ca va fi reprodusa peste ani pe popular blog romanesc ;))

Ca o paranteza, indemn belshugarii sa dea navala pe teritorii turcesti, asta insemnand sa calatoriti cu masina, traversand Turcia. Veti ramane surprinsi de maretia imperiului, de volumul impresionant de investitii in infrastructura, de grandoarea proiectelor intalnite, de potentialul lor turistic, care acopera deja sute de kilometrii de coasta litorala si nu in ultimul rand de ospitalitatea lor, accentuat servila, care da foarte bine la impresie, ca am avut tot timpul sentimentul ca sunt nush ce padisah care le-a calcat pragul. Nu m-am simtit niciunde in Europa mai important ca turist decat m-au pacalit turcii astia, ca am ajuns sa le trec granita de vreo 6-7 ori. Pfff.

Revenind si recuperandu-ma de pe campii, stimati belshugari - se pun pe masa bunastarii urmatoarele ingrediente :
- 500 gr de creveti
- 3 cutii de ciuperci feliate
- 3 cutii de rosii (sunt ok cele deja taiate )
- 1-2 capatani usturoi taiat marunt
- 8-10 ardei iuti turcesti (din cei lungi si verzi )
- 200-300 gr parmezan ras
- o lingurita eros pista (pasta ungureasca de ardei iute, se gaseste la Real), sau altceva care iuteste

Si fiti atenti - se pun crevetii si ciupercile la calit intr-o tigaie incapatoare. Ciupercile vor fi bine scurse, iar daca sunt prea mari crevetii, ii taiem. Adaugam usturoiul martuntzit, taiem ardeii in fasii si-i sectionam la lungimea de 4-5 cm,.Punem totul in tigaie.
Din propria-mi experienta sugerez sa scurgem zeama din cutiile de rosii, pentru a beneficia de un gust cat mai natural.Toate acestea se calesc circa 15-20 min, timp in care se adauga dupa gust si inspiratie : eros pista, oregano, piper, maghiran, rozmarin, condimente pentru peste, sare... Se amesteca des, se gusta la aproximativ 15 min pentru a-i stabili gradul de picant (reteta are farmec maxim daca e picanta).

Amestecul se pune intr-un vas de preferinta ceramic (vas roman - Cristina a intrat deja in posesia unuia ;)
In continuare, se se rade parmezan deasupra, acoperindu-l in totalitate
...si se introduce la cuptor cam 20 min. Urmarim sa se topeasca parmezanul si cand s-a rumenit, putem sa-l scoatem din cuptor. Si, daca aveti suficient curaj, chiar putem trece la consum :))Mentiuni: reteta este pentru 4 belshugari flamanzi si poate fi upgradata. Eu, de exemplu, am introdus in compozitie si fructe de mare taiate. N-a fost rau deloc :D

Atentie!

A se consuma de catre belshugari
Se asorteaza cu un vin alb sec sau multe beri blonde reci ( am spus bine, cristina ? ;)
E o mancare afrodisiaca, nu se consuma la restaurant, ci se serveste pe-nserate
Nu dauneaza sanatatii, da chef de viata
Da dependenta :))

Pofta buna.

9 comentarii:

Anonim spunea...

eu stiam ca daca tii prea mult crevetii la prajit, se intaresc.

cred ca ar iesi mai bun daca ciupercile si rosiile ar fi proaspete. macar ciupercile...

oare nu mai merg si alte legume? tocanita de creveti! :))

cookie spunea...

domnu-tata-lu'-mazi, u have outdone urself:D acum vad pe cine mosteneste tanara, si cu gatitul (a se citi mancatul), si cu scrisul! no offence to doamna-mama, dar n-am vazut nicio tocanita de-a dumneaei inca:)

Raluca spunea...

se pot folosi creveti gata decorticati si pre-fierti, astfel incat prajitul va lua foarte putin timp.

si, cum spunea mazi, ciupercile pot fi proaspete, la fel si rosiile :)

yum-yum...

Ceausescu spunea...

Domnu'-tata-lu'-mazi, va amenint, pe cel mai respectuos ton cu putinta, ca o iau pe fata dumneavoastra de mana, in cel mai amical mod cu putinta, o urc in masina (asta ca sa nu dau eu buzna nepoftit) si o trimit sa va rapeasca tava aia cu mancare (ca eu cred ca ea nu e in stare sa gateasca asa ceva, doar sa manance :D). Dumnezeule mare, si acum am fluxuri si refluxuri in gura, desi am mancat in seara asta!

Dalba spunea...

eu chiar am inghitit in sec si nici nu sunt prea mare fan al fructelor de mare (va mai amintiti probabil de scoica de la madrid)...dar mancarea asta arata absolut delicios!

George spunea...

desi crevetii nu sunt deloc slabiciunea mea, la modul ca as prefera sa mor cateva zile de foame decat sa-i incerc, recunosc spasit ca in formula asta arata destul de bine.

in alta ordine de idei va dau totala dreptate in privinta admiratiei pentru turci. eu am fost iremediabil cucerit, spre totala mea surpriza, de bucataria lor si m-as mai duce de-ar fi si doar pentru asta

Anonim spunea...

eu m-as duce doar pentru asta :)) heh
gata george, ai vinul pus la rece. pe loc repaos :P

Anonim spunea...

dragi belshugari,nu pot rezista provocarii sa ma insinuiez si in comentarii si sa spun:crevetii nu se prajesc,ci fierb in sucul de rosii din cutia de tabla,naturalul din cutia de carton de la Kaufland in lasam pe mai tarziu cand or avea si gust. am zis !
tocanita? de ce nu; se accepta orice concurenta inclusiv cea neloiala,trebuia sa fac si eu pasul spre a fi o data egal in bucatarie,sa incheiem epoca cartofilor prajiti cu ochiuri,mezelului si a pestelui din conserva
ufff,ca mi s-a uscat si gura,deci 'mai belshugari' sa mai si bem NOROC !

Silvi spunea...

Draga Domnule-tata-lu-mazi,
vreau sa va spun ca a fost cea mai chinuitoare postare de pe acest blog.
Mi-a trebuit ceva vreme sa ma adun, sa nu mai mai holbez la poze si sa reusesc sa citesc. Am incercat de vreo 5-6 ori sa citesc pana la capat dar iar mai venea cate o imagine in care ma pierdeam si uitam tot ce am citit. A fost greu si cand am reusit in sfarsit, mi-au venit in minte doua lucruri:
1. sigur voi incerca si eu sa gatesc aceste minunatii
2. bine ca nu s-a inventat mirosul on-line