marți, 16 decembrie 2008

[raluca] Jurnal de bord II: La Stockholm, "iarna nu-i ca vara"



Inainte de toate, trebuie sa fac o precizare: pozele de mai sus sunt inselatoare, pentru ca arata un Stockholm frumos, cu mult soare (cand nu e noapte, normal :)))))) ), cand de fapt eu am prins noapte si ploaie...

Intalnirea mea cu mult-visatul Stockholm m-a contrariat oarecum: cum adica, ies din aeroport la ora 15.00 si e aproape noapte? Si mai si ploua cu galeata? Pana am ajuns in oras, era bezna de-a binelea, ceea ce m-a descumpanit intrucatva, pt ca nu era ca si cum as fi stat acolo un milion de ani si as fi avut timp de primavara, vara, toamna si iarna...

Trei zile amarate, puse cap la cap, in care sa prind macar un colt de Stockholm, in care sa-mi dau seama cum se traieste acolo, cum se mananca etc., un pic, un pic.

Ce poate vedea un turist care nu-si permite mare lucru? In primul rand, poate sa stea unde am stat eu, pe barca Den Röda Båten (The Red Boat), in conditii excelente. Chiar daca e vorba de hostel, cu 40 de euro pe noapte in camera single e cea mai buna solutie de departe, mai ales ca se afla chiar in centru, langa Gamla Stan (orasul vechi). Asta scuteste de bani pe transportul in comun, pt ca nu prea are rost sa iei autobuzul/metroul toata ziua buna-ziua dintr-un loc in altul. Daca depasiti criza si aveti mai multi bani in buzunar, barca asta are si camere in regim de hotel, cu baie proprie, foarte curate.

Nu, barca nu se misca, e ancorata foarte bine. Iti dai seama de miscare doar daca te uiti la candelabre cu atentie, se balanseaza putin... E inedit, e curat, e in centru, e cel mai ieftin. Si tot pe barca poti sa iei si micul dejun, din nou e cel mai ieftin, 65 coroane, adica aproximativ 6 euro, daca il platesti cu o zi in avans. Daca il platesti in dimineata respectiva, face 75 coroane.

De fapt, m-am prins ca suedezii (cel putin in Stockholm) au un sistem foarte tare. Te fac sa platesti cat poti in avans. Ceea ce nu e un lucru foarte rau, pt ca intr-un fel te asiguri ca ajungi la aeroport inapoi, ca nu faci foamea in ultima zi si ca mai prinzi si cate un muzeu pe ultima suta de metri...

Dar sa explic: am luat bilet la KLM in septembrie; cand am ajuns pe aeroportul Arlanda, mi-am cumparat bilet de autobuz catre oras si inapoi (199 coroane); mi-am cumparat card pe 3 zile, care iti da acces la toate muzeele si sa te plimbi cu ferryboat-ul si cu mijloacele de transport in comun prin oras (580 coroane); mi-am platit micul dejun in avans.

Asadar, eram oarecum asigurata ca, chiar daca raman leftera, inca mai pot supravietui decent pana la plecare. Totul este insa relativ, desigur, pt ca aceasta siguranta te poate face si sa cheltuiesti absolut tot ce poti cheltui, tocmai in ideea ca ai cu ce ajunge inapoi la aeroport (lucru care evident ca s-a si intamplat).

Trecand insa peste propriile nefericiri, daca va duceti iarna si stati doar 3 zile, nu merita sa va luati cardul pt Stockholm, pt ca nu aveti timp sa faceti atat cat sa acoperiti valoarea lui. Fiind mai mereu noapte, muzeele si magazinele inchid destul de devreme, iar calatoriile cu ferry-ul, incluse pe acest card, nu se intampla decat vara. Fizic, nu ai cum sa mergi in atatea muzee (decat daca te duci sa bifezi) in atat de putin timp.

Ma opresc aici cu Jurnal de bord II, ca se lungeste cat o zi de post. Revin maine cu restul, ca mai e de povestit :).

p.s. nu, nu am vorbit o boaba suedeza, in mica parte pt ca mi-era rusine si intr-o coplesitoare parte pt ca nu pricepeam o iota din ce spuneau cetatenii aia :)))))))

3 comentarii:

Anonim spunea...

ai vazut ca au defibrilatoare in taxiuri? :))

astept povesti detaliate. cu "am ajuns la hotel, m-am cazat, am iesit in strada..." you know :D

Ioana spunea...

dada, si sa nu ocolesti povestea cu blocatul in muzeu :) sa afle toata lumea

Silvi spunea...

eu spun sa te mai duci o data, in iulie, ca sa prinzi numai zi :)